dimecres, 9 de desembre del 2009

FAVB 40 anys d'accio veinal


Fins el proper mes de Febrer hi ha a la Capella de Santa Agueda (a la plaça del Rei) una exposició de la FAVB en col·laboració amb la MADAV  on recull la lluita de las associacions de veïns els darrers 40 anys. Us la recomano. Si no hi podeu anar, podeu baixar-vos el número monogràfic de "El Carrer" dedicat a l'exposició a www.favb.cat

Contemplant el conjunt de lluites (hi ha de tot, victòries, derrotes, empats...) es pot veure que, més enllà dels objectius concrets com recuperar un local pel barri, impedir la privatització d'un espai públic, o aconseguir una escola.., hi ha hagut la defensa d'un model de ciutat basat en la participació popular. Mentre la majoria d'ajuntaments democràtics (hi ha honroses excepcions) s'han dedicat a aplicar una política municipal neo-porciolista, les associacions han mantingut les idees del que en dèiem el Moviment Popular es a dir, la ciutat al servei dels ciutadans.

Algunes reflexions:
  • La lluita de les AAVV ha sigut la majoria de les vegades contra ajuntaments governats pels partits que teòricament haurien de defensar les idees d'esquerra!.  La política municipal es el millor exemple de la deriva dretana d'aquests partits.
  • ¿Perquè el Moviment Obrer que, en principi, era molt mes potent  i ben organitzar que el moviment veïnal, ha abandonat la lluita i s'ha convertit en una màquina burocràtica de firmar convenis? (m'agradaria que els antics sindicalistes del Baix hi diguessin la seva)
  • En el numero monogràfic de "El Carrer" alguns dirigents plantegen el problema del relleu generacional, cada vegada hi ha menys gent jove que participi a les AAVV. El que es cert es que en els darrers anys han aparegut nous moviments ciutadans que no s'han articulat amb les AAVV. Segurament estem assistint a un final de cicle, també, del moviment popular...
Ignasi Subirats

      0 comentaris >>>:

      Publica un comentari a l'entrada

      Si us plau, signeu els comentaris.
      Obriu la llista Comenta com a i seleccioneu Nom/URL
      El Nom és imprescindible, el camp URL podeu deixar-lo en blanc.
      Un cop entrat el comentari no us oblideu de prémer el boto Publica