divendres, 11 de febrer del 2011

Egipte i la revolució ètica

Crec que a Egipte ens trobem davant d'una revolta completament nova: Facebook, Twitter, mòbils, dones i joventut. Cap d'aquests elements -alguns per raons tecnològiques òbvies- no van ser presents a la revolució francesa. Això és una revolta cívica, no política i aquest és el seu aspecte nou i fonamental. En una paraula, és una revolució ètica, que és com seran a partir d'ara les revolucions del segle XXI. I dic ètica perquè hi manquen objectius polítics i, per contra, queda molt clar que la revolta és sobretot contra la misèria extrema, contra la corrupció generalitzada i per la llibertat. I aquest ha estat també el crit a Tunísia, a Algèria, Jordània i a Iemen.

Hem passat de les revolucions polítiques, com ara la revolució francesa, a les revolucions socials com ara la soviètica o la cubana i ara ens trobem al bell mig de les revolucions ètiques. La política ha esdevingut a escala global una esfera autàrquica envoltada de corrupció, escàndols, clientelisme i endogamia. El desprestigi de la política arreu del món és incontestable. Per això es fa ara més necessari que mai, una gran regeneració ètica de les societats.

Aquesta revolució ètica ha esclatat sobretot als països àrabs que viuen en condicions severes de civilitat, tan severes que gairebé són condicions pre-ètiques d'existència (atur massiu, pobresa a gran escala, analfabetisme, opressió política, ignorància). Precisament per sortir d'aquesta situació de pauperització i repressió lacerants, la joventut sense esperances però amb una bona formació i les dones sotmeses atàvicament, han sortit al carrer. La Bastilla va ser l'emblema i la metàfora de la revolució francesa; la plaça Tahrir ho és de la revolució ètica en curs. Els països àrabs insurgents (Tunísia i Egipte) han inaugurat el segle XXI com el segle de l'ètica. Són països que volen accedir a una vida ètica i per això s'han rebel·lat. I cal entendre la vida ètica com el conjunt de normes, lleis, costums i institucions que configuren espais de llibertat i d'emancipació pels individus d'un país.

Lluís Crespo

0 comentaris >>>:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, signeu els comentaris.
Obriu la llista Comenta com a i seleccioneu Nom/URL
El Nom és imprescindible, el camp URL podeu deixar-lo en blanc.
Un cop entrat el comentari no us oblideu de prémer el boto Publica