dijous, 9 de desembre del 2010

El miratge energètic català

En Pep Puig m'envia la referència a aquest article que va publicar a El Periódico el dissabte passat on, entre altres coses, diu:

"El cas de Catalunya és ben emblemàtic pel que fa a l'energia. Des de la transició, amb la recuperació d'un cert grau d'autogovern, si alguna cosa ha caracteritzat el panorama energètic català ha estat la davallada constant del nivell d'autoabastiment d'energia....el grau de dependència de Catalunya ja era d'un 73,5% l'any 2007...Si es considera la generació d'electricitat nuclear com a energia no autòctona, el grau de dependència energètica de Catalunya puja fins al 95,8%, és a dir, un autoabastiment de només un 4,2% l'any 2007..."

"...Amb dades així, qualsevol política que no passi per un pla d'emergència tendent a reduir amb la màxima rapidesa el molt elevat nivell de dependència energètica que té Catalunya serà una política que, a més a més d'equivocada, pot portar el país a la ruïna. I en aquesta política hi haurien de ser cridades a jugar no solament les grans empreses energètiques, sinó tota la població, a la qual s'hauria de reconèixer obertament el dret a captar, generar i utilitzar les fonts d'energia renovable que hi ha a l'entorn. No sembla que sigui el cas de la política desenvolupada ni pels governs de CiU ni pels dos tripartits..."

Podeu llegir tot l'article aqui: http://elperiodico.cat/ca/noticias/opinion/20101204/espejismo-energetico-catalan/609825.shtml

2 comentaris >>>:

Ignasi Subirats ha dit...

És esgarrifós pensar que amb un nivell de dependència energètica com el que descrius ens estem apropant a l'esgotament del petroli, l'urani i el gas (cada vegada és més difícil i cara l'extracció), coincidint amb l'entrada al mercat de milions de nous consumidors provinents de la Xina i els països emergents.

Ens enfrontarem en el futur immediat amb una batalla a mort pel control de les fonts d'energia tradicionals. Em sembla que el pet de la bombolla energètica serà molt més letal que la de bombolla immobiliària i la financera juntes...

Arturo Serra ha dit...

Respecto al tema energético, siempre he creido que en un sistema social tan dependiente de la energía,lo mejor, con diferencia, es la energía nuclear (lo siento,lo razono ).
1º/ Como siempre comparamos: Alemania y Francia se proveen de esta energia del orden del 70%
tengo entendido(puedo equivocarme no se en cuanto,pero no mucho)
2º/ Nuestros conocimientos técnicos permiten usar el sistema con un infimo riesgo,si se siguen los procedimientos de seguridad y control...Pregunto,para fortalecer el argumento ¿las cabezas nucleares armamentísticas en nuestro mundo han provocado, desde que están, algún sintoma de alarma? o la preocupación sólo está dirigida al consumo y bienestar de la población?. ¿Conservar material nuclear para la guerra está justificado.?.

La energía nuclear en este momento, es la más barata para el consumo.

Ya se que los que se o nos pintamos de color verde, ésto duele;pero hemos de ser realistas,al menos en este momento.Cuando no haya nada nuclear (pura utopía ) o casi nada hablemos de eliminar las centrales para uso doméstico.

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, signeu els comentaris.
Obriu la llista Comenta com a i seleccioneu Nom/URL
El Nom és imprescindible, el camp URL podeu deixar-lo en blanc.
Un cop entrat el comentari no us oblideu de prémer el boto Publica