dissabte, 11 de desembre del 2010

Sobre Iniciativa, Alternativa Verda i l'esquerra independentista. Una mica de debat....

En Pep Puig m'envia aquest comentari a "Que us semblen els resultats...". Pel seu interès i perquè obre noves vies de debat he cregut que el millor era publicar-lo com a nou article.

Hola Ignasi,
Avui m’ha vingut de gust escriure alguns comentaris a frases que he llegit en el blog en parlar de les eleccions del 28N.

Es diu: Iniciativa ha salvat els mobles amb una campanya, bastant digna, basada en el binomi "contra les retallades socials" i "la defensa del medi ambient"

Discrepo de l’afirmació que es fa, doncs la rebatejada ICV, ha estat del tot incapaç, durant tot el temps que ha estat al govern, de fer la més mínima política verda, digna de qualsevol partit que vulgui fer honor a l’ecologia política. I avui, en ple segle XXI fer de “la defensa del medi ambient” un eix polític per anar a les eleccions, és no estar a l’altura del nostre temps. Més aviat és retornar als anys 70 quan això del medi ambient va tenir el seu climax. Avui al segle XXI no s’ha de defensar el medi ambient, sinó que s’han de defensar i fer política ecologistes que ajudin a conduir la societat actual cap a fer les paus amb els sistemes naturals i socials, greument agredits pel desenvolupisme industrialista (tant el basat en el capitalisme de corporacions privades com en el capitalisme de corporacions estatals).


Ja vaig escriure abastament sobre la diferenciació entre els conceptes ‘ambietal’ i ‘ecològic’ en el llibret L’ecologisme (Biblioteca Cultural Barcanova, num.7, Barcelona1991). Es pot veure a: http://www.verds-alternativaverda.org/sec.asp?id_link=141&id_up=140

Es diu també en el blog: Em sembla que els joves quadres d'ICV estan intentant seguir l'estela dels Verds alemanys que han basat el seu èxit en la reorientació que en Joshua Fisher i en Cohn Bendit van fer fa uns decennis.

Els joves quadres d’ICV són els hereus d’un acte de pirateria política, sense precedents a tot Europa. Aquesta acte de pirateria política el van fer els seus predecesors quan van haver constatat l’avantatge d’haver fet una coalició electoral (1995) amb Els Verds – Confederació Ecologista de Catalunya, amb la denominació d’IC-EV, i que alguns rèdits els va donar. Aleshores varen procedir, amb tota la barra del món (i sense la més mínima ètica política), a voler-se apropiar del treball de la coalició. I ho van materializar tot eliminant el guió i la E del nom de la coalició, i afegint la V al nom d’IC. Així, per art de marquèting el que era IC-EV va quedar en ICV. I fins el Sol van mantenir al costat de la I (com en la coalició), però fent mirar el Sol cap a l’altra banda!. I ‘colorin colorado el cuento se ha acabado’. O això és el que es pensaven. Però ves per on que algunes persones tossudes feren reneixer de les cendres AV, que s’havia dissolt el 1993, en fundar-se EV-CEC, i no comptaven que Els Verds – Alternativa Verda continuaria la llarga marxa per ajudar a fer la revolució ecológica en les vides quotidianes (fer les paus amb la natura i les cultures).

Simplement el paper que avui juguen els joves quadres d’IC pot quedar molt reflectit amb el que va deixar escrit George Orwell, que tenia més raó que un sant, quan en el seu magnífic Homanatge a Catalunya va dir: "pel que treballaven els comunistes no era per ajornar la revolució espanyola fins que fos el moment adequat, sinó per assegurar-se que no es produiria mai" (pag.78, de l'edició catalana, Ariel, 1969). Aplicant això avui a Catalunya, havent constatat la mena de política que ha fet ICV des de la Conselleria de MA i des del govent tripartit, entendrem per què l'autonomenada ICV és incapaç de dur a terme la més mínima política ecològica. Amb prou feines ha fet política ambiental. Simplement fan tot el que poden per destruir el que de revolucionari te la proposta de l'ecologia política.

Es diu també al blog: Les organitzacions independentistes d'esquerres no han estat present a les eleccions.

Si que hi ha hagut organitzacions independentístes presents a les eleccions del 28N. No tot s’acaba amb les CUP. Sinó que hi feia el PSAN (Josep Guis, Nuria Cadenes) en la coalició Solidaritat Catalana per la Independència. No és pot pas dir que el PSAN (amb uns bons més de 30 anys d’història) no sigui independentista i d’esquerres.

Tot i que en ple segle XXI aixó de ‘dretes’ i ‘esquerres’ és una divisió que ja no te cap significat. Jo combrego del tot amb la forma d’analitzar la situació actual que va fer Wolfgang Sachs, del Wuppertal Institute, i un dels autors més respectats pels seus fins análisis de la globalitzacio i les seves conseqüències ecològiques, socials i culturals. Va dir: "The world will no longer be divided by the ideologies of 'left' and 'right,' but by those who accept ecological limits and those who don't." que traduit a la nostra llengua ve a dir: ”El món mai més estarà dividit entre les ideologies d‘esquerra’ i ‘dreta’, sinó entre aquelles persones que accepten límits ecològics i aquelles que no els accepten.” Aquesta és, al meu entendre la línia divisòria que tenim avui davant nostre.

I, finalment, també hi ha una pregunta, una mica : ¿Que hi fa Alternativa Verda en l'amalgama de partits que donen suport a un "pijo-liberal" com en Laporta?

La resposta és ben simple: el mateix que EV-CEC feia amb el “pijo-esquerranós” de’n Ribó (lo de ‘pijo-esquerranòs’ és per mantenir la mateixa denominació que l’emprada en la pregunta). Em sembla que emprar aquesta mena de llenguatge, posant aquesta mena d’etiquetes, no es addient per fer cap anàlisi.

I per què, abans EV-CEC va ser amb IC i ara EV-AV amb SI? Doncs per influenciar, a través d’una coalició electoral,  a una(es) altra(es) organització(ons) política(ques).

L’any 1995, amb EV-CEC, tot fent una coalició amb IC, es va tractar d’influenciar a IC, una força política que no sabia ni qui era ni cap on anava. Vist en perspectiva de més de 15 anys es pot concloure que de poca cosa va servir, ja que passat tot aquest temps no hi ha cap quadre d’ICV que sigui capaç d’articular el més mínim discurs basant en l’ecologia política. Aquest discurs ni es pot improvitzar, cambiant solament de nom, ni és pot desenvolupar sense fer referència a la llarga tradició d’autors i autores que nodreixen les bases de l’ecologia política arreu del món. ICV, en el seu discurs, demostra que o be no els coneix (si no els coneix es demostraria el seu analfabetisme ecològic) o be que els ignora tot silenciant-los (i no hi ha forma més pràctica de ‘matar’ una forma de pensar i de viure com és l’ecologisme, que practicar el silenci sobre la llarga tradició de pensament ecologista. Recordeu la imposició del silenci dels discrepants el maig de 1937?. Per sort els temps han canviat i avui no poden fer el que feren aquell maig. Avui ho fan sense sang i de forma “més elegant”, silenciant les arrels del pensament ecologista, ja que si les publicitessin es posaria en evidència quina mena d’engany estant practicant.

I avui, 15 anys després de 1995, amb EV-AV, s’ha tornat a fer una coalició. Aquesta vegada no amb un sol partit sinó amb força més. Tot una novetat política a casa nostra que cap mitjà ha volgut reflectir (Democràcia Catalana, Partit Republicà Català, PSAN). Avui es tracta d’influenciar els altres partits de la coalició SI, que és un espai polític naixent i que amb tota probabilitat continuarà creixent en els propers anys. El repte, és una Catalunya independent (políticament) però també energèticament i alimentàriament autosuficient. I això darrer és el que preten AV des dels seus orígens l’any 1983.

Una forta abraçada

pep
(un que va ser d'esquerra extrema i ja als inicis dels 70 es va reconvertir a l'ecologisme (i no pas a l'ambientalisme)

1 comentaris >>>:

Ignasi Subirats ha dit...

Dius, amic Pep, que EV-AV va estar amb ICV i ara amb SI "per influenciar, a través d’una coalició electoral, a una(es) altra(es) organització(ons) política(ques)"

No ho veig clar, el que em sembla és que hi han organitzacions polítiques que els interessa d'entrada l'aliança amb formacions "verdes" perquè els dona "llustre" i prestigi però, com ha passat sempre amb "l'entrisme", s'en desfan tan aviat com els plantejaments ecologistes entren en contradicció amb el seu programa o els seus interessos immediats.

És per això que crec (des de fora i amb tota humilitat) que l'ecologisme no te futur si es presenta com a complement subordinat o per dir-ho en altres paraules de "florero" d'altres propostes polítiques.

Estic convençut, en canvi, que avui no pot haver-hi una política d'esquerres o progressista (ja sé que són termes caducats, però ja m'enteneu) sense que el seu tronc central sigui l'ecologisme i que inclogui el combat social en el seu programa. Per dir-ho d'una altra manera, em sembla que "l'ecologisme serà anti-capitalista o no serà".

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, signeu els comentaris.
Obriu la llista Comenta com a i seleccioneu Nom/URL
El Nom és imprescindible, el camp URL podeu deixar-lo en blanc.
Un cop entrat el comentari no us oblideu de prémer el boto Publica