dimecres, 29 de desembre del 2010

Altre cop amb l'energia

En Salvador Galí envia aquestes notes:

Amb una mica de retard, torno sobre la qüestió de l’energia. Segons que veig, aquest debat, en general, defuig alguns aspectes fonamentals, i es perd en els detalls de com obtenir energia neta, renovable etc. Però aquests detalls semblen secundaris, llevat potser pel què fa referència a l’energia nuclear, tal com tractaré d’explicar més endavant.

Per un futur no nuclear

En Pep Puig envia la referència d'aquesta pàgina Web on hi ha un munt d'informació sobre el debat energètic: GCTPFNN


En el seu darrer butlletí publiquen un informe molt interessant sobre la política energètica al nostre país:  
Quan la política energètica serà al servei de la ciutadania?

dimarts, 28 de desembre del 2010

TV en España: democracia en peligro?

Reprodueixo aquest article d'AVAAZ sobre la "Berluscanització" de l'espai audiovisual espanyol:

Esta semana está previsto el cierre del canal de 24 horas de noticias CNN+ y, con él, uno de los escasos espacios informativos de calidad en la televisión de nuestro país.

El golpe de gracia llega con la renuncia del grupo Prisa a su derecho de mantener un canal de TV en abierto, tras su fusión con el imperio mediático controlado por el magnate y primer ministro italiano, Berlusconi , y la reciente entrada en Prisa de un poderoso fondo inversor y de especulación estadounidense. Los nuevos directivos ya han anunciado que el hueco que deja CNN+ será ocupado por un canal dedicado exclusivamente al 'reality show' Gran Hermano.

dimecres, 22 de desembre del 2010

Català a l'escola!

En Esteve Pont m'envia aquestes notes:

Avui el tribunal suprem ha dictat sentencia.

Obliga a les escoles catalanes a reintroduir el Castellar.

Què pot fer un poble que es veu dominat i humiliat per un altre, o millor dit per alguns d’un altre poble.

diumenge, 19 de desembre del 2010

Algunas pinceladas sobre "Alexia y los magnates de la comunicación"

En Lluís Campo m'envia aquestes notes sobre el seu darrer llibre, on comenta l'entrellat de la novel·la i planteja alguns temes de debat molt interessants sobre el mon dels mitjans de comunicació:

¿Medios digitales o de papel?

“Alexia y los Magnates de la Comunicación” pretende ser una novela amena, divertida y que se lea rápido. Invita al lector a ser testigo de un debate sobre el estado actual y futuro de los medios de comunicación. Los medios tradicionales: prensa, radio y televisión versus el medio Internet y sus canales de distribución aliados como el teléfono móvil, PC, tablets o el libro electrónico.

dissabte, 11 de desembre del 2010

Sobre Iniciativa, Alternativa Verda i l'esquerra independentista. Una mica de debat....

En Pep Puig m'envia aquest comentari a "Que us semblen els resultats...". Pel seu interès i perquè obre noves vies de debat he cregut que el millor era publicar-lo com a nou article.

Hola Ignasi,
Avui m’ha vingut de gust escriure alguns comentaris a frases que he llegit en el blog en parlar de les eleccions del 28N.

Es diu: Iniciativa ha salvat els mobles amb una campanya, bastant digna, basada en el binomi "contra les retallades socials" i "la defensa del medi ambient"

Discrepo de l’afirmació que es fa, doncs la rebatejada ICV, ha estat del tot incapaç, durant tot el temps que ha estat al govern, de fer la més mínima política verda, digna de qualsevol partit que vulgui fer honor a l’ecologia política. I avui, en ple segle XXI fer de “la defensa del medi ambient” un eix polític per anar a les eleccions, és no estar a l’altura del nostre temps. Més aviat és retornar als anys 70 quan això del medi ambient va tenir el seu climax. Avui al segle XXI no s’ha de defensar el medi ambient, sinó que s’han de defensar i fer política ecologistes que ajudin a conduir la societat actual cap a fer les paus amb els sistemes naturals i socials, greument agredits pel desenvolupisme industrialista (tant el basat en el capitalisme de corporacions privades com en el capitalisme de corporacions estatals).

divendres, 10 de desembre del 2010

Calendaris solidaris pel 2011

La Joana Valverde m'envia questa referència:
 
Ja tenim els Calendaris Solidaris 2011. Són petits ( tamany D-5), per penjar a la paret i els hem fet amb molta il·lusió. Es venen per un preu simbòlic de 12 euros i tot el que recaptem amb les ventes  va directe a els projectes que estem portant a terme a la Índia i l’Equador.
Si esteu interessats i voleu aportar el vostre granet de sorra perquè els nens i les nenes d'aquets països volin ben alt a: info@alasparatodos.org

Una abraçada i mil somriures
Joana Valverde Ventura
 ALAS PARA TODOS


dijous, 9 de desembre del 2010

El miratge energètic català

En Pep Puig m'envia la referència a aquest article que va publicar a El Periódico el dissabte passat on, entre altres coses, diu:

"El cas de Catalunya és ben emblemàtic pel que fa a l'energia. Des de la transició, amb la recuperació d'un cert grau d'autogovern, si alguna cosa ha caracteritzat el panorama energètic català ha estat la davallada constant del nivell d'autoabastiment d'energia....el grau de dependència de Catalunya ja era d'un 73,5% l'any 2007...Si es considera la generació d'electricitat nuclear com a energia no autòctona, el grau de dependència energètica de Catalunya puja fins al 95,8%, és a dir, un autoabastiment de només un 4,2% l'any 2007..."

"...Amb dades així, qualsevol política que no passi per un pla d'emergència tendent a reduir amb la màxima rapidesa el molt elevat nivell de dependència energètica que té Catalunya serà una política que, a més a més d'equivocada, pot portar el país a la ruïna. I en aquesta política hi haurien de ser cridades a jugar no solament les grans empreses energètiques, sinó tota la població, a la qual s'hauria de reconèixer obertament el dret a captar, generar i utilitzar les fonts d'energia renovable que hi ha a l'entorn. No sembla que sigui el cas de la política desenvolupada ni pels governs de CiU ni pels dos tripartits..."

Podeu llegir tot l'article aqui: http://elperiodico.cat/ca/noticias/opinion/20101204/espejismo-energetico-catalan/609825.shtml

dimecres, 8 de desembre del 2010

Wikileaks: ¡Pongan Fin al Asalto!

La feroz campaña de intimidación en contra de Wikileaks está estremeciendo a defensores de la libertad de prensa en todo el mundo.

Expertos legales opinan que es probable que Wikileaks ho haya vulnerado ninguna ley. Sin embargo, destacados políticos estadounidenses lo han tachado de grupo terrorista y se ha llegado a insinuar que habría que matar a los miembros de su equipo. La organización está sufriendo un ataque masivo por parte de gobiernos y corporaciones, pero WikiLeaks se está limitando a publicar información facilitada por confidentes, en colaboración con algunos de los periódicos más prominentes del mundo (New York Times, The Guardian, Spiegel, El País), quienes examinan cuidadosamente la información antes de publicarla.
Leer más...

Los documentos secretos de Wikileaks en El País:
http://www.elpais.com/documentossecretos/

dimarts, 7 de desembre del 2010

Montilla o la metàfora del poder com a ideologia.

En Salvador Galí m'envia aquestes notes:

En José Montilla ens deixa perquè no podrà ser president. Les eleccions ja les va perdre fa quatre anys, però llavors “sumaven” i va ser president. Em sembla que durant la darrera campanya electoral, Montilla hauria pogut avisar: “Voteu-me, però si no puc ser president, ja no em veureu més el pèl”. No ens ho va dir, però potser ell ja ho tenia decidit.

divendres, 3 de desembre del 2010

¿Qué us semblen els resultats del 28N?

L'endemà de les eleccions, en Lluís Crespo em feia arribar les seves primeres impressions sobre els resultats: "...diria que es tracta d'un posicionament de l'electorat després de la gran mani del 10J. CiU ha capitalitzat el vot catalanista en tots els sentits (autonomista, sobiranista i independentista) i el fort rebuig al govern tripartit. La pujada del PP i l'estabilitat de C's també és el resultat del 10J, amb forta onada espanyolista que en campanya també s'hi ha apuntat el PSC (amb consignes i ZP, González, Rubalcaba i Chacón). I per últim, l'arribada del Laporta i l'ensorrada d'ERC, un partit disgregat i massa compromès amb el tripartit. Totes les intervencions del Mas ahir van en el sentit de remarcar la catalanitat del projecte i no pas la seva vessant nacionalista (això em sembla molt important)..."

Hi estic molt d'acord, sols hi afegiria algunes notes al marge:

dijous, 2 de desembre del 2010

El pensament ecologista en el periodisme i la literatura

En Pep Puig ens convida a participar a les jornades literàries que organitza l'associació Una sola terra a l'Ateneu. Aquest any estan dedicades a "El pensament ecologista en el periodisme i la literatura"

Podeu trobar més informació de les jornades aquí: Jornades literàries