dilluns, 22 de març del 2010

La SGAE i les biblioteques

Corre per Internet un escrit de l'escriptor José Luis Sampedro contra el cobrament d'un canon de 20 cèntims per cada llibre deixat en préstec a les biblioteques. Jo també he difós aquest escrit, que podeu trobar aquí: Por el placer de la lectura.

He rebut les opinions de dos amics que valoro molt pel seu coneixement directe del tema i crec que val la pena tenir-les en compte.

Ignasi Subirats

4 comentaris >>>:

Núria Ventura ha dit...

En aquest cas es tracta d'una normativa europea que ja s'està aplicant a diversos països d'Europa. Des d'arreu d'Espanya s'han fet diversos moviments de protesta, però sembla que s'haurà de complir amb aquesta normativa perquè altrament la multa serà molt més gran. El dubte és qui ha de pagar aquest cànon: els ajuntaments que són els titulars de les biblioteques? La Generalitat com a govern autonòmic? La Diputació de Barcelona, que és qui compra els llibres? Tothom intenta passar-se la pilota, però també és clar que els ajuntaments , ara, no estan per assumir cap més despesa.

Núria Ventura

Ignasi Riera ha dit...

No estic d'acord amb el posicionament sobre el tema. No es tracta d'una 'nueva fechoría' de ls SGAE -que n'ha fet. i moltes!- sinó d'una normativa europea, que va ser acceptada en el seu moment per la immensa majoria de persones vinculades al món del llibre. Portant l'argument fins a l'extrem, ¿no hauríem de demanar que les bibliotecàries treballesin de franc a favor de la cultura? ¿I que no els cobrés l'electricitat a les biblioteques per la mateixa raó? ¿Per què només els autors han de salvar la cultura? Ignasi Riera.

Ricard Camprodon ha dit...

No es tracta de "salvar" la cultura, si començem d'aquesta manera haurem de pagar a la SGAE (o a l'autor, com volgueu) cada vegada que deixem un llibre a un amic.
Algú ha pagat el cost del llibre de la biblioteca i dubto molt que el que les biblioteques facin prèstec incideixi en les vendes de les editorials. Reconec però, que és un tema complex, com el dels audiovisuals a Internet.

Ignasi Subirats ha dit...

Sobre el tema dels drets d'autor hi ha un aspecte que no tinc mai clar: dels 20 cèntims que es volen cobrar, ¿Quina part es queda la SGAE? ¿Quina l'editor? i, finalment, ¿Que li arriba a l'autor?

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, signeu els comentaris.
Obriu la llista Comenta com a i seleccioneu Nom/URL
El Nom és imprescindible, el camp URL podeu deixar-lo en blanc.
Un cop entrat el comentari no us oblideu de prémer el boto Publica