dilluns, 2 de maig del 2011

¿Retallades o impostos?


La Núria Ventura m'ha fet conèixer aquesta plataforma en favor d'una reforma del sistema fiscal: Fiscalitat justa 

Es defineixen com a Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària i fan una sèrie de propostes que trobo bastant interessants. Aquí podeu llegir un resum de l'acte de presentació: Roda de premsa i aquí el document amb les seves propostes: La fiscalitat que volem a Catalunya

En resum proposen:
  • Reformar el IRPF per augmentar la progressivitat i incloure-hi les rendes del capital. Ara són només els assalariats els qui sostenen el sistema.
  • Recuperar els impostos de Successions i Donacions i sobre el Patrimoni. És la pròpia Unió Europea qui ha manifestat que les successives rebaixes d’impostos fetes a Espanya des del 1995 no estaven justificades i han portat al país a la greu situació actual de dèficit. A Espanya la pressió fiscal ha caigut al 30.4%, mentre la mitjana europea és d’un 38.7%.
  • Crear nous trams de l'IVA per productes de luxe.
  • Reduir el ventall de deduccions i exempcions de què gaudeixen les empreses. Durant els darrers 10 anys el tipus efectiu sobre beneficis empresarials ha disminuït a menys de la meitat: era el 22,8% al
    1999 i ha caigut al 10% al 2009.
  • Acabar amb l'escàndol de les societats d'inversió  SICAV que tributen al 1%. Proposen passar-lo al 5%
  • Combatre efectivament l'economia submergida que s'acosta al 25% mentre que la mitjana Europea està als volts de 10%.
  • Crear un nou impost que gravi totes les transaccions Financeres. El flux mundial de capitals especulatius és seixanta vegades superior al generat per l'economia productiva.
  • Crear un nou impost ambiental.aplicant el principi de "qui contamina, paga".
En tot cas esta clar que aquestes mesures sols poden ser efectives si es fan coordinades a tota la Unió Europea (com a mínim).
    Amb el debat de les retallades sempre he pensat que ens estaven amagant el tema principal, el dèficit públic es pot rebaixar retallant serveis, però ¿no seria molt mes just i solidari corregir el sistema fiscal per augmentar els ingressos? Com deia el poeta: "temps difícils aquests, en els que cal recordar constantment el que és obvi"

    Ignasi Subirats

    4 comentaris >>>:

    Joan Elias ha dit...

    Sense ànim d'entrar en polèmiques, caldria tenir presents algunes qüestions:

    -S'ha de reduir el dèficit públic, però s'ha de fer de manera que això no perjudiqui, o ho faci el menys possible, el creixement de l'economia. Si les mesures que es prenen tenen per efecte restar creixement, el dèficit no se soluciona.

    -Els estudis empírics disponibles deixen bastant clar que la millor manera de reduir el dèficit sense posar en risc el creixement és retallar despesa, no pujar impostos.

    -Si es pujen els impostos, la millor manera de no perjudicar el creixement es pujar els indirectes (IVA, impostos especials)o els impostos sobre patrimoni i propietat immobiliària. També serviria un impost ambiental.

    -La normativa europea no permet crear nous trams d'IVA per productes de luxe.

    -La millor manera perquè les empreses s'animessin a crear ocupació seria rebaixar l'impost de societats i sobretot les quotes a la SS.

    -L'impost sobre transaccions financeres és l'eterna utopia. Només s'aconseguiria deslocalitzar els fluxos de transaccions cap a altres països o paradisos fiscals, amb la consequüent pèrdua de recaptació.

    Ignasi Subirats ha dit...

    No sé gaire d'economia però em sembla que la política de reducció d'impostos dels darrers anys només ha augmentat l'abisme entre els més rics i la resta de població, sense millorar l'activitat econòmica. Trobo interessants les idees del professor Vicenç Navarro sobre el tema: Por qué la política de recortes de gasto y empleo público es un error

    D'altra banda la política fiscal esta dissenyada per una etapa del capitalisme on l'activitat principal era la producció de bens i serveis i que majoritàriament ha periclitat. Avui l'activitat econòmica es basa sobretot en la circulació mundial dels capitals i les comunicacions, que no tenen càrregues fiscals. En un llibret publicat l'any 2009 Cohn-Bendit explicava que si es retingues automàticament el 0.01% de totes les transaccions financeres (des de treure diners del caixer automàtic, fins a les grans transferències bancàries), l'Estat francès recaptaria tot el seu pressupost anual sense necessitar cap altre impost. Un altre exemple: aplicant un recàrrec del 0.1% al cost de totes les trucades telefòniques es podria cobrir tot el pressupost de la Unió Europea.

    Esteve Pont Pau ha dit...

    Abans de proposar incrementar impostos, es imprescindible rectificar els tres punts que enumero:
    A - Tenim que recordar que els que estan per sobre dels que tenim nòmina, han deixat de pagar a la hisenda espanyola més de 70.000 milions de €. Preneu atenció als primers segons de l’entrevista següent: http://www.cuatro.com/noticias/noticias/inaki-gabilondo-entrevista-francisco-torre-secretario-general-inspectores-hacienda-estado/20091030ctoultpro_31/
    Amb això s’arreglen moltes crisis, i a més, molts d’aquests diners estan a bancs fora de Espanya, la qual cosa agreuja el problema. Aquest seria el primer pas abans que qualsevol altre, per que del contrari, els increments proposats sempre els pagarem els mateixos.

    Per casualitat recentment he pogut parlar amb inspectors de hisenda de Madrid, i quedes garratibat quan t’expliquen els problemes en que es troben. Finalment et diuen que no poden fer res amb les grans fortunes i amb les grans empreses. Que les hores que hi dediquen tenen més cost que el que finalment pacten.
    Cal una reforma a fons de la legislació, i això es clar que la classe dirigent actual no ho farà, i la que ve menys.
    De totes maneres es trist que un partit que presumeix d’esquerres, no hagi fet cap pas en aquest sentit en les dos legislatures, més aviat ha augmentat l’evasió fiscal. En qualsevol cas, els ciutadans no podem admetre cap retallada, i cap augment de impostos, sense abans haver solucionat aquest frau.

    B - Un altre qüestió a rectificar abans de pagar més, es la bona gestió dels recursos:
    Tenim que recordar fets com l’aeroport de Ciudad Real - Que les “Peonadas” a Andalucia i Extremadura no sempre son ben aplicades - El 25 % dels extremenys son funcionaris. - La productivitat d’alguns funcionaris – La corrupció de molts dirigents – Etc..., Estem bastant lluny del grau de compliment dels països del nord de Europa. En qualsevol cas, caldria primer mesurar la desviació per mala gestió i posar-hi fil a l’agulla.

    C - I respecte al nostre país, rectificar el dèficit fiscal amb Espanya, actualment de 22.000 milions anuals, (3.000 € per persona i any), que representa aproximadament el 10,2 % del nostre PIB. A Alemanya no es permet que cap Land tingui un dèficit fiscal superior al 4 % del PIB. Us recordo el següent link:
    http://www.zeniting.com/player.php?id=228&seg=ccn&lang=Cat

    Salvador Galí ha dit...

    El tema és prou difícil, i tothom hi fica cullerada. És clar que les polítiques fiscals s'han de prendre al nivell més ampli possible, per esser eficaces...però fins ara ningú no comenta l'ús que es fa dels impostos. En particular, a Catalunya paguem els impostos més importants (IVA,IRPF, societats) a l'Estat, i aquest no retorna a Catalunya (infraestructures, assignació a municipis, Generalitat etc) la part que raonablement ens correspon. Què hem de pensar els catalans amb mentalitat d'esquerra, favorable a pagar impostos progressius, si aquests no retornen en forma de serveis socials de qualitat, infraestructures no sumptuàries, ajudes a les empreses innovadores...? Amb un drenatge fiscal del 10% del nostre PIB, quin futur té el nostre país?? A veure què en diu el professor V.Navarro.

    Publica un comentari a l'entrada

    Si us plau, signeu els comentaris.
    Obriu la llista Comenta com a i seleccioneu Nom/URL
    El Nom és imprescindible, el camp URL podeu deixar-lo en blanc.
    Un cop entrat el comentari no us oblideu de prémer el boto Publica